Suplementy to uzupełnienie naszej diety - mają wspomagać nasze zdrowie i dążenie do formy. Zwykle nie działają z taką siłą jak leki, ale nie mają też skutków ubocznych, jeśli spożywamy je zgodnie z zaleceniami. Jest jednak grupa substancji, która jest na tyle silna, iż jest porównywalna z lekami. Podsumowanie Suplementy, bez względu na to jak [...]
Od wielu lat wiadomo, iż rodzaj, temperatura obróbki termicznej i przechowywanie gotowego produktu ma wpływ na skrobię zawartą w ziemniakach czy ryżu. Czy warto gotować, chłodzić i ponownie podgrzewać ryż i ziemniaki? Czy takie działanie ma jakikolwiek sens? Jak to właściwie jest? Jaki ryż jest najlepszy? Faktycznie, ugotowany, chłodzony w 4°C i [...]
[...] not with monounsaturated fat: A randomized controlled trial in centrally obese subjects" Grafika: potężny wyrzut insuliny po posiłku dostarczającym 158 g węglowodanów (kolor czerwony). Dwa pozostałe schematy dotyczą posiłku dostarczającego 16 g protein, 88 g węglowodanów i różnego rodzaju tłuszcze (w ilości 51 g w porcji). SAFA to tłuszcze [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
Sytuacja w ostatnim czasie w pobliżu naszych granic stała się mniej stabilna, ale to nie znaczy, że wcześniej na świecie nic się nie działo. Jeśli korzystasz wyłącznie z polskojęzycznych serwisów informacyjnych i oglądasz telewizję, to nie dowiesz się prawie niczego, co dzieje się na świecie. W rzeczywistości wojny toczyły się, toczą się i będą [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
[...] form wyróżnić można ryż: biały, parboiled, basmati, jaśminowy, brązowy. Z kolei rzadziej spożywany, ale równie ciekawy pod względem składu i smaku to ryż: czarny, dziki, czerwony. W związku z tym, że ryż jest najpopularniejszym i jednym z lepszych źródeł węglowodanów, firma Quamtrax postanowiła urozmaicić nam możliwość komponowania swojej [...]
Witam, spotkalem sie ostatnio z takim ryzem ale nigdzie nie moge znalezc informacji o jego skladnikach (kcal,BWT itp) ani tego jaki posiada index glikemiczny. Bylbym wdzieczny jakby sie ktos pochwalil wiedza. OK juz mnie ktos poratowal na priva oto dane: 100g Energia 322 kcal Białko 7,1 g Tłuszcz 1,9 g Węglowodany 76,8 g Błonnik 8,7 g [...]
Układasz dietę i nie wiesz z czego możesz korzystać? Nie masz pojęcia czym zastąpić płatki owsiane, albo oliwę z oliwek? Jak urozmaicić dietę? Masz problem z doborem produktów ? Zerknij, może pomogę... WĘGLOWODANY Z jakich produktów warto korzystać, by zapełnić naszą pulę kalorii na wartościowe węglowodany? Oto kilka przykładów KASZE i PSEUDO [...]
[...] środków przeczyszczających lub odwadniających. Żelazo Funkcje: Najistotniejszy składnik czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędny także w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, żelazo wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Pierwiastek ten jest także składnikiem [...]
[...] tefal żeby nie przywierało) i znów curry i papryki słodkiej. Zamieszać przykryć niech sie dusi, ananas i sos sie karmelizuje. Niby duzo cukru ale w między czasie 2 grejfruty czerwony i biały kroimy w kostke (coczywiście bez skórek) i do tego 3 - 4 banany tkże w kostke. Odcedzić makaron, zawartość patelni (czyli ananas sos juz taki brązowawy - [...]